Mentális egészség világjárvány idején avagy mire jó a pszichológus?

Mentális egészségünk szempontjából különös, új kihívásokkal kell megküzdenünk a jelenlegi világjárvány idején.

Mindennapi életünk menete megváltozott, új szociális szabályokhoz kellett hirtelen alkalmazkodnunk, illetve rendszeresen kapunk hírt vagy tapasztalunk megrázó tragédiákat, váratlan veszteségeket. Az egy éve tartó bezártság, magány, távolság, egyes esetekben kizárólagos online munkavégzés jelentős hatással lehetnek lelki egészségünkre. Ezek között az új körülmények között kiemelten fontos, hogy erőforrásainkat mozgósítsuk és - amennyiben szükségesnek érezzük - megfelelő szakember segítségét kérjük.

A jelenlegi körülmények hatására természetesen érezhetünk a megszokottnál több feszültséget, kimerültséget, stresszt, szorongást, amely felerősíthet már meglévő nehézségeket, érzékenységeket, lelki-mentális szükségleteket vagy újonnan kialakult szükségleteinkhez követelhet aktuális megoldási stratégiákat. A mindennapos vészhelyzet és az ennek következtében kialakult folytonos készenléti állapot lemerítheti szervezetünket és tartalékainkat. A megszokottól teljesen eltérő tapasztalatoknak és veszteségeknek nem csak megélhetősége, de feldolgozhatósága is kiemelten fontossá válik. Ebben segíthet nekünk a pszichológus.

A mindennapok forgatagában, akár egy családi-baráti beszélgetés alkalmával, nincs mindig lehetőség strukturáltan, zavartalanul átgondolni jelenlegi élethelyzetünket. Pszichológiai tanácsadás során nyugodt körülmények között adódik lehetőség átbeszélni-megélni jelenlegi érzéseinket, gondolatainkat, kihívásainkat, azokra adott reakcióinkat, megoldási stratégiákat. Továbbá képzett, tudományosan megalapozott technikákkal és megközelítésekkel kiegészített megértő környezetben kaphatunk személyre szabott, ítélkezés-mentes, elfogadó megerősítést. Kifejezetten fontossá válhatnak a stresszkezelési- és egyéb megküzdési módok, ezek alkalmazása és elmélyítése, pl. relaxációs technikák, testmozgás, alkotás, alternatív társas kapcsolattartási formák, stb.

Az utóbbi évtizedekben elfogadottá és közismertté vált a pszichológia. Fontos kiemelni, hogy ha valaki segítséget kér, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy “beteg”.  Sőt, erősségünkké válhat saját igényeink felismerése és azokhoz kapcsolódó lehetőségek-erőforrások mozgósítása. Segítséget kérni, illetve elfogadni, hogy segítségre lehet szükségünk, nem feltétlenül könnyű, azonban kihívásokkal teli és megterhelő időszakban bárkinek szüksége lehet támogatásra. A HÍD munkatársai Budakeszin szeretettel várják megkeresését, amennyiben úgy érzi támogatásra lenne szüksége, illetve szeretné kiegyensúlyozottabban-boldogabban élni mindennapjait.

 

Kállai Benjámin

Pszichológus

HÍD Szociális-, Család- és Gyermekjóléti Központ